
 

 

Guidance Document 

The contents of this document do not have the force and effect of law and are not meant to bind the 

public in any way. This document is intended only to provide clarity to the public regarding existing 

requirements under the law or agency policies. 

Document Summary: The following document interprets relevant regulations and concludes that 

background checks are required for all employees of covered chemical facilities with access to chemicals 

of interest. It specifies that there is no exclusion or exemption for employees who had access to 

chemicals of interest prior to the implementation of the Chemical Facility Anti-Terrorism Standards 

(CFATS) regulations. 
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CFATS ADVISORY OPINION 2016-001 

POSTED:  October 5, 2016 

TOPIC: RBPS-12 Background Check Requirements for Legacy Employees 

ISSUE  SUMMARY:  Under  the Chemical Facility  Anti-Terrorism Standards (CFATS), 6 C.F.R. part 27, 
covered chemical facilities  must ensure that background checks are conducted on certain individuals  with 
or seeking access to their restricted areas or critical  assets. See  6 C.F.R. §  27.230(a)(12). The attached 
letter addresses the requirement to conduct these background checks on legacy/long-time employees  in 
addition to conducting them on newer employees.  The Department of Homeland Security’s longstanding  
position  and interpretation  of  6 C.F.R. §  27.230(a)(12)  is  that background checks  are required to  be  
conducted for all facility  personnel  with access to restricted areas  or critical assets  at high-risk chemical  
facilities,  regardless of their length  of service,  as  described in more detail in the attachment.  

ATTACHMENT: Letter from the Infrastructure Security Compliance Division to a Chemical Facility 
Representative, dated May 23, 2016 (Redacted) 

We redact Chemical-terrorism Vulnerability Information (CVI), identifying information, and 

other potentially privileged, confidential, or propriety information from CFATS Advisory 

Opinion postings. 



Office ofInfrastructure Protection 
National Protection & Programs Directorate 
U.S. Department of Ilomeland Securily 
Washington, DC 20528 

Homeland 
Security 

May 23, 2016 


Dear 


The Infrastructure Security Compliance Division (ISCD), of the U.S. Department ofHomeland 

Security, is sending you this letter to confirm direction that we have provided to­
regarding the requirement to conduct certain types ofbackground checks on legacy employees at 

As ISCD has previously conveyed to site 
has been determined to be a high-risk chemical facility pursuant to the Chemical Facility Anti-
Terrorism Standards (CF ATS), 6 C.F.R. part 27. The site is 
therefore a covered chemical facility, regulated under CFATS. As such, the facility is required 
(under CFATS) to draft and, after approval by ISCD, implement a Site Security Plan (SSP). The 
facility's SSP was approved last year, and the facility is obligated by CFATS to implement and 
comply with its SSP. 

Risk-Based Performance Standard #12 of CF ATS requires that each high-risk chemical facility 
include the following in its SSP: 

• 	 Measures designed to verify and validate identity of all facility personnel and unescorted 
visitors with access to restricted areas or critical assets; 

• 	 Measures designed to check criminal history ofall facility personnel and unescorted 
visitors with access to restricted areas or critical assets;

• 	 Measures designed to verify and validate legal authorization to work ofall facility 
personnel and unescorted visitors with access to restricted areas or critical assets; and 

• 	 Measures designed to identify individuals with terrorist ties as to all facility personnel 
and unescorted visitors with access to restricted areas or critical assets.

1

1 6 C.F.R § 27.230(a)(l2). See also 6 U.S.C. § 622(a)(2)(D)(ii) (portion ofthe Protecting and Securing Chemical 
Facilities from Terrorist Attacks Act of2014 - the statutory basis for CFATS - requiring high-risk chemica.1 
facilities to implement SSPs after development). 



Although ISCD does not yet have the authorization ( pursuant to the Paperwork Reduction Act) 
to process terrorist ties checks for facilities of the risk tier 
level, 2 the facility is required to conduct all three other types ofbackground checks on all of its 
facility personnel and unescorted visitors with access to restricted areas or critical assets on site. 
Identity checks, criminal history checks, and legal authorization to work checks are requirements 
ofboth 6 C.F.R. § 27.230(a)(12) and the facility's approved SSP. These three types of 
background checks are required for legacy employees. 

Under CFATS, facility personnel with access to restricted areas or critical assets are not exempt 
from the background check requirements listed above due to length ofservice, status as prior 
employees ofa facility or business that has been acquired by a high-risk chemical facility, or any 
other factor. The preamble to the CFA TS Interim Final Rule clearly states that long-time 
employees are not exempt from background check requirements. In drafting the Interim Final 
Rule, the Department ofHomeland Security explicitly rejected comments suggesting that long­
time employees should be "grandfathered" and exempt from background checks under CF ATS, 
and stated the following: 

The rule does not include a provision that would exempt certain employees from the 
personnel surety performance standard based on length ofemployment at the facility. 
Merely because an individual bas worked in a chemical facility for a period of time 
without incident does not automatically mean that they do not pose a terrorism risk and 
should be given free access to restricted areas and critical assets without a background 
check. Allowing such access without a background check presents an unacceptable 
security risk, and is contrary to the perfonnauce standard on personnel surety.

3

Accordingly, - must conduct background checks on all facility personnel with access to 
restricted areas or critical assets at the site, regardless of 
length ofservice. It is ISCD's longstanding position that background checks for all facility 
personnel with access to restricted areas or critical assets are essential to a sufficient SSP. 
- must complete them in accordance with any timelines for completion listed in its SSP. 

sccerely, '1 (:,./Charles Colley1 
Branch Chieffor Compliance (Acting) 
Infrastructure Security Compliance Division 
Office ofInfrastructure Protection 
U.S. Department ofHomeland Security 

2 ISCD will notify facilities of the risk tier level at a later date if1SCD gains 
authorization to begin processing terrorist ties checks for fac i1ities ofthat risk tier level. The 

may be required to implement measures to conduct terrorist ties checks ifthat happens in the 
future. The facility is not required to implement measures to conduct terrorist ties checks in the interim. 

3 72 F.R. 17687, 17708 (April 9, 2007). 


	Blank Page



