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TOPIC:  Top-Screen Reporting of Theft/Diversion EXP/IEDP Mixtures 

ISSUE SUMMARY:  

The Department of Homeland Security (DHS) has received multiple inquiries requesting 
clarification on the appropriate reporting of theft/diversion mixtures under the Chemical 
Facility Anti-Terrorism Standards (CFATS) regulation.  This advisory opinion explains 
DHS’s interpretation of 6 C.F.R. § 27.204 and Appendix A to the CFATS regulation as 
requiring facilities possessing threshold quantities of theft/diversion mixtures to report 
those quantities to DHS. 

DISCUSSION: 

Appendix A lists minimum concentrations for theft/diversion chemicals of interest (COI) 
via two methods: minimum concentrations listed as “A Commercial Grade,” and specific 
minimum concentration percentages listed by chemical.  This Advisory Opinion 
discusses the second method for deducing whether a COI meets or exceeds the 
Appendix A numeric minimum concentration.  For further information on determining 
whether a COI consists of “A Commercial Grade,” please refer to Advisory Opinion 
2016-002. 

For the second method, Section 27.204 of the CFATS regulation provides instructions 
to covered chemical facilities on how to account for a COI that is present in a mixture.  
This section was specifically written into the CFATS regulation to allow for mixtures 
containing COI to be reportable without specifically being named. In relevant part, 6 
C.F.R. § 27.204(b)(3) specifies that, for each EXP/IEDP COI, the facility shall count the
total quantity of the mixture at the specific minimum concentration, as assigned on
Appendix A.

Read together, Appendix A and 6 C.F.R. § 27.204(b)(3) require that any mixture 
containing the COI at the minimum concentration specified must be reported should the 
facility possess the screening threshold quantity of that total mixture.  Reporting of the 
mixture is required notwithstanding the fact that the exact name of the mixture does not 
appear on Appendix A with its own unique entry. 

As one example, Appendix A does not explicitly list Calcium Ammonium Nitrate (CAN) 
as a COI.  Appendix A does, however, list solid ammonium nitrate, the primary 
component of CAN for the security issue of Theft – EXP/IEDP.  Appendix A provides 



that a chemical facility of interest must report a mixture of solid AN if the mixture 
contains the minimum concentration of 33% AN and the facility possesses the 
screening threshold quantity of 2,000 pounds.1  Most formulations of CAN available in 
commerce meet or exceed the 33% minimum concentration of AN and therefore the 
majority of CAN formulations would be reportable if they are solid AN and the facility 
possesses the screening threshold quantity of 2,000 pounds. 

To determine whether a mixture is reportable, facilities should review all components of 
chemical mixtures using Safety Data Sheets (SDS), blend sheets, and chemical 
formulation analysis to determine if any of the mixture’s COI is present at or above the 
concentration listed on Appendix A which would render the mixture reportable.  Any 
facility that has questions about chemical mixture reportability may consult further with 
DHS.  

                                                 
1 Appendix A also contains a separate entry for AN, pertaining to AN with more than 0.2 percent combustible 
substances, including any organic substance calculated as carbon, to the exclusion of any other added substance.”  
This entry is not applicable to AN solid mixtures and thus is not relevant to this Advisory Opinion. 




